Flutter MacOs Kurulumu

Flutter geçtiğimiz yıllarda Google tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu mobil uygulama SDK’sıdır. Flutter, geliştiriciye aynı anda hem android hem de iOS platformunda uygulama geliştirmeye olanak sunuyor. Hot the reload özelliği ve hızlı compiler özelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Tasarımı ise Google’ın tanıttığı Material Design üzerine geliştirildi ve arayüzü geliştirirken geliştiriciye kolaylık sunan bir yapısı var.

Flutter açık kaynak olduğu için geliştiricilere Flutter’ı geliştirmeye olanak sağlıyor. Github sayfasına buradan, Flutter’ın resmi dokümantasyonu okumak için  buradan bakabilirisiniz.

İlk olarak Flutter’ın MacOS’a kurulumu göstermekle başlayalım. İlk olarak detaylı kurulum bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Kurulum Aşamaları

  1. Flutter SDK Kurulumu

MacOS için ilk olarak SDK kurulumunu yapmamız gerekiyor. İndirmek için buradan veya direkt linkle indirebilirsiniz.                                                             Sonraki işlem ise, development  klasörünü oluşturmaktır. 

Görsellerle aşama aşama hangi klasöre ekleyeceğinizi göstereceğim ilk olarak ana disk bölümüne geliyoruz ve Macintosh HD diskine giriyoruz.

Ana klasöre gelmek için boş Finder penceresi açıp commad + yukarı tuşlarına basınız.

Macintosh Hd diskinin içine girdikten sonra karşımıza gelen bölüme yani buraya, “development” klasörünü oluşturuyoruz içine, indirdiğimiz Flutter SDK zipini çıkarıp klasör olarak atıyoruz.

Flutter SDK dosyasını gerekli klasöre attık.

1.2 Flutter SDK Yolunu Eklemek

Terminali açalım,  commad + space tuşlarına basıp terminal yazarak açabilirsiniz. Açtıktan sonra aşağıdaki yolu  yazıp çalıştırın.

$ export PATH=pwd/flutter/bin:$PATH

Ardından flutter doctor’u çalıştıracak kodu yazalım. Flutter Doctor, Flutter ın durumunu, versiyonu ve güncelleme yapılıp yapılmayacağını gösteren yardımcı tooldur.

$ flutter doctor

Eğer bu ekranla karşılaştıysanız
1.2.1 aşamasına geçin. Komut eğer çalıştıysa bu adımı atlayın.

1.2.1 Flutter’ı Update Etmek 

Terminalde Flutter doctor komutu yazdıktan sonra hata verir veya çıkmazsa yapılacak işlemler; .bash_profile dosyasına giriş yolunu belirtmek.

İlk olarak, gizli dosyaları görünür yapmamız gerekiyor. Bunun için; 

commad + shift + .  tuşlarına aynı anda basalım. 

Machinstosh Hd diski içine girip kullanıcılar klasörüne girip,  daha önce development klasörünü açtığımız yere gerelim ve .bash_profile dosyasını açalım.

Eğer .bash_profile dosyası yoksa, .bash_history dosyasını tekrardan kopyalayıp adını değiştirebilirisiniz. İçindeki yazılanları silip, giriş yolunu belirtmemiz gerekiyor.

$ export PATH=[PATH_TO_FLUTTER_GIT_DIRECTORY]/flutter/bin:$PATH

Path to flutter git directory bölümüne ise sizin flutter sdk dosya yolunu yazmanız gerekiyor. Son hali ise;

Bu şekilde yolu gösterip kaydedelim.

Kaydettikten sonra şu komutu yazıp çalıştıralım.

$ echo $PATH

1.3  Flutter Doctor komutuyla karşımıza gelen ekran

Flutter SDK kurulumu tamamlanmıştır. Android Studio ve Xcode’da kurulum için, boş bir proje açıp daha sonra emulatörü çalıştırıp kodu yazın.

$ flutter run

Komutu çalıştırdıktan sonra tamamlanmış olacaktır. Sonraki yazımızda ise Android Studio plugin  ve Xcode kurulumu ayrıntılı olarak anlatacağım.

İnternet sitesi https://www.merttoptas.com
Yazı oluşturuldu 18

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
%d blogcu bunu beğendi: