Flutter 1.0 – Live Event

Flutter 1.0 

Google, 4 Aralık’ta Londra’daki etkinliğinde Flutter’daki son gelişmeleri ve kararlı sürümü Flutter 1.0’ı duyurdu.

GDG İstanbul ekibinin düzenlediği ‘GDG İstanbul Flutter Live Event’ etkinliğinde bir grup geliştiriciyle bir araya geldik. İlk olarak Flutter sunumu oldu. Daha sonra ise Live Event’i birlikte takip ettik.

Flutter Nedir?

Flutter nedir?

Flutter, Google tarafından 2016 yılından beri geliştirilen Android ve İos platformlarında çalışan cross bir platformdur. Dart diliyle yazılır.  Tek kodla hem İOS hem de Android’e kolayca uygulama çıkartılmasına olanak sağlar.

Dokümantasyonu okumak ve daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. 

Flutter Live’dan İzlenimler

Sunumu, Google’dan Tim Sneath yaptı. Flutter’ın için dört ayırt edici özelliğini anlattılar. 

”Beautiful, Fast, Productive and Open”

Beautiful, Fast, Productive and Open

  1. Beautiful: Flutter’ın geliştiricilere güzel bir uygulama yapabileceklerini vaad ediyor. Flutter’da her şey ‘Widgets’lardan oluşur. Ekrandaki her şey widgetsdır ve rahatlıkla özelleştirilmesine olanak sağlar. 
  2. Fast: Flutter’ın oldukça hızlı çalıştığını ve 2d grafik motoruyla güçlendirildiği belirtildi. 
  3. Productive: Flutter’ın geliştirici ve tasarımcılar için sağladığı büyük kolaylıklardan birisi de “hot the reload”dır. Bu şu demek oluyor, yazılan kodu canlı olarak görebilmemizi sağlıyor. Compiler süresi bir veya iki saniye olduğu için hızlıca değişikliği görebiliyoruz.
  4. Open: Flutter’da her şey ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Github sayfasında hem örnek uygulamalar hem de bazı örnek kodlar paylaşılıyor ve bunun içeriği hala zenginleştiriliyor.
  5.  

Google Maps ve WebView 

Google maps ve WebView’ın artık Flutter tarafından desteklendiği açıklandı. 

Tanıtımı ise Filip Hracek yaptı. Etkinlik için “The History of Everything” adlı uygulamayı geliştirdiklerini belirttiler. Uygulamayı  hem İphone hem Android bir telefonda çalışır hale gösterdiler. Daha önce söyledikleri dört özelliği temellendirdiler diyebilirim. Uygulama hızlı açılıyor, görselleri harika ve eski telefonlarda da aynı performansta çalışıyor. İphone 5 ve eski bir android telefonda çalışır hale gösterdiler.

Sunumun en dikkat çekici anlardan birisi ise uygulamada haritayı küçük bir animasyonun içine Google Maps’i gömüp çalışır halde gösterdiler. Salondakiler şaşırdı ve alkışladı, hatta biz de izlerken hepimiz şaşırdık ve alkış sesleri geldi. Ve bu uygulama sadece üç ayda geliştirilmiş.

2Dimensions: Flare

2Dimensions, Flare adlı bir tool açıkladı. Flare uygulaması sayesinde oyun geliştiren geliştiriciler için animasyonlar yapılabiliyor. Kolay bir şekilde Flutter’da kullanılabiliyor. 

Square : Uygulama İçi Ödeme

Flutter’ın, uygulama içinde ödeme yapılmasına olanak tanıyan bir plugin açıkladı. Square reader paketiyle birlikte uygulama içinde ödeme yapılıyor. Detaylar için tıklayınız

Codemagic

Nevercode tarafından duyurulan “codemagic” uygulamalar için entegrasyonu kolaylaştırır. Github hesabından erişilirse eğer Flutter projelerini görebilir ve Slack’e uygulamanın durumunu bildirebilirsiniz. Detaylar için tıklayınız.

Hummingbird

Hummingbird, etkinliğin heyecanlandıran duyurulardan birisi oldu. Çünkü artık Flutter, sadece mobilde değil, masaüstü, gömülü sistemlerde ve web üzerinde çalışabilecek. Tek kodla birden fazla platform! Hatta etkinliğin slayt gösterisi Flutter tarafından geliştirilen bir masaüstü uygulamasıyla yapıldı. 

Dart 2.1

Flutter 1.0’ın duyurulduğundan bahsetmiştik, artık Dart 2.1 sürümü de açıklandı. Geliştiriciler için birçok yeni özellik gelmiş. Detaylar için tıklayınız.

Son olarak

Son olarak, Google Türkiye bünyesinde Flutter’a ilgi duyan geliştiricileri bir araya getirip, Live Event’i birlikte izlememizi sağlayan GDG İstanbuekibine çok teşekkürler! 

Etkinlik fotoğrafları için tıklayabilirsiniz.

İnternet sitesi https://www.merttoptas.com
Yazı oluşturuldu 18

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
%d blogcu bunu beğendi: